Als fotograaf een carrière bouwen

Fotograaf worden is nog altijd een beroep dat heel veel creatieve mensen fantastisch lijkt. Toch denken velen dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om als fotograaf werk te vinden. Kunnen we niet allemaal tegenwoordig mooie foto’s maken met onze telefoons? Hebben we niet allemaal een spiegelreflexcamera liggen? En er zijn ook duizenden plaatjes te vinden op het internet. Toch is het wel degelijk nog heel goed mogelijk om zeer succesvol te worden als fotograaf en meer dan genoeg te verdienen voor een fantastisch leven. In dit artikel bespreken we hoe je als fotograaf je carrière kunt opbouwen.

Fotografie specialisatie

De eerste belangrijke stap die je moet zetten wanneer je als fotograaf een carrière wilt beginnen, is besluiten wat voor fotografie je specialisatie wordt. Fotografie is een breed begrip en er zijn vele verschillende soorten fotografie die je kunt doen. Denk aan portretfotografie, natuurfotografie, journalistieke fotografie, bruiloftsfotografie etc. De realiteit is dat sommige fotografiesoorten beter betalen. Als fotograaf wil je natuurlijk klanten hebben die voor je dienst een goede prijs willen betalen. Bij natuurfotografie wordt dit al snel lastig. Maar voor bruiloftsfotografie en vastgoedfotografie wordt al snel een stuk beter betaald.

Als zzp’er beginnen

Als je als fotograaf voor jezelf wilt blijven werken dan zul je zzp’er zijn. Om als zzp’er te beginnen zul je natuurlijk bepaalde investeringen moeten maken. Denk aan investeren in fotografiebenodigdheden maar ook het betalen van een auto. Je zult natuurlijk naar je fotografieopdrachten moeten rijden en aangezien je niet bij een bedrijf werkt zul je geen auto van de zaak krijgen. Een auto zakelijk leasen is vaak een goede optie voor zzp’ers. Sowieso is een auto leasen een beter idee dan een auto aanschaffen aangezien je als beginnende zzp’er niet meteen te diep in de buidel wilt tasten.

Klanten vinden

De eerste stap wanneer je begint als fotograaf is klanten krijgen. Je wilt zo snel mogelijk je eerste betalende klant krijgen zodat je omzet begint te draaien. Veel beginnende fotografen denken dat ze een website moeten bouwen en een publiek op sociale media nodig hebben. Alhoewel het hebben van een dergelijke online aanwezigheid handig is, kun je je eerste klanten het beste krijgen door gewoon heel veel mensen aan te spreken, zowel online als in het dagelijks leven. Wanneer je je doelgroep vindt zullen er zeker mensen reageren op je berichten en geïnteresseerd zijn in je diensten. Je kunt ook beginnen tegen een goedkope prijs en zo je portfolio opbouwen.