Breng je team dichter naar elkaar met teambuilding

Stuur jij een team aan, maar merk je dat de samenwerking niet altijd even soepel loopt? Dan is het belangrijk om goed voor jezelf na te gaan hoe dit komt en teambuilding te overwegen. Er zijn verschillende redenen voor een gebrek aan effectieve samenwerking. Je kunt bijvoorbeeld denken aan onderliggende spanningen, gebrek aan duidelijke communicatie of een gebrek aan vertrouwen in elkaar. Maar, hoe los je deze problemen op?

Wat is teambuilding?

Tijdens een teambuilding activiteit ben je samen met je team een activiteit aan het doen waarbij je met je collega’s een gemeenschappelijk doel gaat behalen. Dit kan bijvoorbeeld een survival track zijn waarbij je met zijn allen een vlot moet maken, een escape room of een uitgezet spelcircuit doet.

Wat leer je tijdens een teambuilding activiteit?

Tijdens een activiteit leer je een aantal dingen over hoe je als een goed functionerend team je doelen kunt behalen. Lees hieronder de belangrijkste lessen op een rijtje. 

Samen doelen stellen 

Als je samen naar hetzelfde doel streeft, deel je dezelfde motivatie om uiteindelijk de eindstreep te halen. Dit werkt ten voordele van de algehele teamspirit. Maar een gemeenschappelijk doel alleen is niet genoeg. Want, je kunt immers hetzelfde doel nastreven zonder dit op een effectieve manier te doen. Tijdens een teambuilding activiteit leer je te communiceren met elkaar en tussentijdse, realistische doelen te stellen. 

Wees eerlijk 

Zonder goede communicatie is het lastig om het einddoel te behalen. Goede communicatie met je team moet eerlijk, duidelijk en open zijn. Niemand heeft er iets aan als collega’s onderling niet eerlijk zijn tegen elkaar. Als je nooit op je fouten gewezen wordt, kun je er ook niks van leren. Eerlijkheid staat daarom altijd voorop. Ten tweede moet de informatie die wordt gedeeld duidelijk zijn. Soms heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen, maar heeft iedereen een ander idee over hoe je daar moet komen. Heldere informatie hierover is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit. Ten derde moet er open gecommuniceerd worden. Als er veel wordt achtergehouden of geroddeld op de werkvloer, heeft dit een nadelig effect op de algehele werksfeer en kan dit een bron zijn van conflict. Teambuilding activiteiten spelen in op al deze dimensies van communicatie, zodat er op de werkvloer prettig met elkaar gecommuniceerd kan worden.

Gebruik maken van elkaars kracht 

Tijdens een teambuilding activiteit leer je elkaar niet alleen op een persoonlijk vlak beter kennen, maar krijg je ook meer inzicht in iemands professionele kwaliteiten. Tijdens een activiteit waarin je een gemeenschappelijk doel nastreeft, kun je niet alles alleen doen. Het is daarom van belang om de individuele krachten van je teamleden te erkennen en in te zetten, om als groep een goed resultaat te kunnen behalen. Het erkennen van iemands kracht is essentieel om verder te komen als team. 

Wil je je ook inzetten voor je team?

Plan dan nu snel de volgende activiteit voor je bedrijf en je collega’s. Er zijn een tal aan bedrijven die verschillende programma’s aanbieden. Veel van deze teambuilding activiteiten zijn outdoor. Je kunt denken aan een survival track, Expeditie Robinson of een brainstormbaan. Een populaire keuze van de afgelopen decennia is ook een escape-room. Er zijn dus gigantisch veel keuzes! Ga daarom snel op zoek via Teamspeling.nl naar welke activiteit jij en je team verder gaan helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *