De gevolgen van chronische stress

Stress is een belangrijk lichamelijk proces. Stress is een mechanisme wat op gang komt om ons te beschermen van bedreiging van binnen en buiten ons lichaam; het is een lichamelijk proces met een combinatie van biologische en psychologische processen; stress is een manier om onszelf in evenwicht te houden; en stress is noodzakelijk om te overleven.

Een gezonde dosis aan stress op een dag is dus gezond. De reactie die ik hierboven beschreef en uitgebreider behandel, noemen we ook wel de vecht- of vluchtreactie. Het is een oeroud systeem wat de mens in balans houdt. Normaal gesproken wordt de stressreactie en het gevoel wat daarbij komt kijken geremd, zodra de oorzaak van de stress verdwenen is. In onze huidige maatschappij is stress echter vaak langer aanwezig dan in de oudheid. We lopen veelal tegen situaties aan die ons het gevoel van een disbalans geven en de stressreactie oplevert, maar zeker niet levensbedreigend zijn. Als deze situatie lang duurt, kan het zo zijn dat de stress ook lang aan blijft houden en niet geremd wordt.

Zoals met veel andere zaken, geldt ook voor stress dat een teveel eraan ongezond kan werken. ​Als stress langer aanhoudt en ons uiteindelijk ontregelt, kan stress lichamelijke en psychische problemen veroorzaken. Waar stress aan de ene kant nodig is om te overleven en een matige dosis gezond is, kan het aan de andere kant destructief zijn en ons lichaam langzamer hand kapot maken. Wanneer de stress minimaal 3 maanden aaneengesloten aanwezig is, noemen we het chronische stress. In het geval van chronische stress is de kans op andere lichamelijke klachten groter. Het vormt in een grote risicofactor in veel voorkomende ziektes in onze maatschappij:

  • Hart- en vaatziektes
  • Diabetes type II
  • Obesitas
  • Depressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *