De terugkeer van strak in pak

In de afgelopen tien tot vijftien jaar is er in Nederland en eigenlijk ook de rest van de wereld een nieuwe bedrijfscultuur ontstaan. Sinds de komst van jonge technologiebedrijven zoals Google is de werkcultuur meer open en relaxed te worden. Speelser als het waren. Vele jonge startups hebben een bar en tafeltennistafel in het kantoor, minder strikte werkuren en meer flexibel werken en bovenal ook minder strikte kledingvoorschriften. Waar in de jaren negentig het heel normaal was om in stropdas en pak naar het werk te gaan, is het tegenwoordig bij veel bedrijven geen probleem om gewoon in een shirt en spijkerbroek op te dagen. Dit zorgt voor een meer casual sfeer en daarom zijn veel mensen positief over deze nieuwe dresscode. Toch zijn er ook wel degelijk voordelen aan een werkcultuur waar iedereen netjes in pak naar het werk gaat. In dit artikel bespreken we de terugkeer van strak in pak naar het werk.

Niet langer verplicht

In dit artikel zullen we niet vertellen dat het verplichte pak terug moet komen bij alle bedrijven. Veel mensen vinden het ontzettend fijn dat ze niet meer verplicht in pak naar het werk hoeven. Het geeft meer ruimte voor individuele uiting en vrijheid. Deze vrijheid zal ook voor meer verantwoordelijkheid en creativiteit binnen het bedrijf zorgen. Maar juist met deze vrijheid om je eigen stijl te kiezen naar het werk, komt het idee om alsnog in een net pak naar het werk te gaan, vanuit je eigen keuze.

Zelfvertrouwen

Een pak werd origineel gezien als een manier om ervoor te zorgen dat alle werknemers er hetzelfde uitzagen en er dus homogeniteit was op de werkvloer. Maar nu is juist een net pak een manier om individuele stijl te laten zien. Een goed zittend pak is ook zelfvertrouwen verhogend. Het pak maakt de man zo wordt weleens gezegd. Wanneer je stijlvol gekleed gaat en lekker in je vel zit wanneer je naar het werk gaat zullen ook meteen je prestaties verbeteren. Daar komt bij kijken dat een pak dragen nog steeds veel door managers en bedrijfsleiders gedaan. Het is nog altijd kledij voor leiders. Daarom kan het ook voor je eigen leiderschapskwaliteiten een goede mentale boost geven wanneer je in pak naar het werk gaat.

Een pak met stropdassen is dus geen verplichting maar kan nog steeds een positieve invloed hebben op je werkleven. Er zijn ook veel manieren om een pak individuele flair te geven met accessoires.