Dit moet je weten als je overweegt om jouw hypotheek over te sluiten

De hypotheekrente is de laatste tijd eigenlijk alleen maar gedaald. Als jouw hypotheek inmiddels al behoorlijk oud is, betaal je waarschijnlijk aanzienlijk meer rente. Dit vind je mogelijk geen prettige gedachte. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen. Wat? Jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Je sluit in dat geval een nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker, waarmee je jouw huidige hypotheek aflost. De nieuwe hypotheek sluit je af tegen de huidige rente. Hierdoor is de kans groot dat de lening jou aanzienlijk minder kost dan voorheen. Overweeg je jouw hypotheek over te sluiten? Dan moet je het een en ander weten. Wij zetten de belangrijkste zaken hier voor jou op een rijtje.

Is oversluiten financieel interessant?
Overweeg je jouw hypotheek over te sluiten? Dan ga je ongetwijfeld niet over een nacht ijs. Nee, waarschijnlijk speel je al langer met deze gedachte. Voordat je de knoop doorhakt, raden wij je aan te kijken of het financieel gezien interessant is. Hiervoor kijk je allereerst naar de rente. De rente speelt namelijk een belangrijke rol in de prijs van een hypotheek. Je betaalt dit namelijk over het bedrag dat je nog af moet lossen. Hoe hoger de rente, des te meer je maandelijks betaalt voor jouw hypotheek. Weet je hoeveel rente je momenteel betaalt over jouw hypotheek? Kijk dan naar de hypotheekrente die andere geldverstrekkers hanteren. Is dit veel lager? Dan kan het interessant zijn om jouw lening over te sluiten.

Betaal je wel of geen boeterente?
Veel mensen denken dat oversluiten standaard interessant is als de huidige hypotheekrente aanzienlijk lager ligt dan de rente die jij betaalt. Helaas is dit niet altijd het geval. Bij het oversluiten van jouw hypotheek naar een andere bank kun je namelijk te maken krijgen met boeterente. Dit is het geval als je jouw lening eerder aflost dan afgesproken. De huidige hypotheekverstrekker legt jou dan een boete op omdat zij geld mislopen.

Veel mensen die hun hypotheek willen oversluiten bij een lagere marktrente, krijgen te maken met boeterente. De hoogte van dit bedrag verschilt per geldverstrekker en kan per persoon anders zijn. Dit wordt namelijk bepaald aan de hand van een aantal factoren. Zo spelen het hypotheekbedrag, de boetevrije aflossing en de resterende rentevaste periode een rol bij het bepalen van de boeterente. Hierdoor is het op voorhand niet mogelijk om een uitspraak te doen over de hoogte van jouw boeterente.

Neem een goede hypotheekadviseur in de arm

Ben je er inmiddels achter dat je boeterente betaalt als je jouw hypotheek oversluit naar een andere bank? Dan laat je het idee mogelijk varen. Ondanks de boeterente kan het oversluiten van een hypotheek toch interessant zijn. Door de lagere rente dalen jouw maandlasten namelijk. Aan het einde van de rit houd je hierdoor meer geld over dan de boete jou kost. In dat geval is het financieel interessant om jouw hypotheek over te sluiten.

Twijfel je of het in jouw situatie verstandig is om een hypotheek over te sluiten? Neem dan een hypotheekadviseur in Haarlem in de armen. Zo’n professional neemt jouw hypotheek onder de loep en vergelijkt deze met de huidige situatie. Kies je voor Vita Hypotheekadvies? Dan kom je in aanmerking voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of oversluiten in jouw situatie relevant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *