Je eigen meubels maken

We zitten allemaal inmiddels al zo lang thuis dat je misschien inmiddels wel een beetje uitgekeken raakt op je interieur. Helaas ziet het er naar uit dat deze situatie nog niet snel zal veranderen. Om ervoor te zorgen dat we het toch nog een beetje leuk houden voor onszelf, is het een goed idee om eens iets in je interieur aan te passen. Je kunt natuurlijk van alles kopen, maar is het niet veel leuker of zelf creatief aan de slag te gaan? In dit blog geef ik je tips om zelf meubels te maken.
 

Het begin

Iedereen kan kant-en-klare meubels kopen, maar is dat niet een beetje saai? Het grote voordeel van je eigen meubels maken is dat je er compleet je eigen draai aan kunt geven. Je moet alleen even weten hoe. Alles begint met goed materiaal en gereedschap. Kies allereerst wat voor houtsoort je wil gebruiken. Ga je voor pallethout, gebruik je een mdf plaat of maak je jouw meubels van steigerhout? Als je dat eenmaal besloten hebt, kun je gaan kijken naar wat voor gereedschap je nodig hebt. Voorbeelden van gereedschap dat veel gebruikt wordt voor dit soort doeleinden zijn onder andere:

– Een accuboormachine

– Schuurpapier

– Een bit-set

– Een zaag.

Vergeet ook niet te kijken wat voor materialen je verder nog nodig hebt, zoals schroeven, bouten, moeren of spijkers bijvoorbeeld.
 

Het proces

Heb je alles in huis? Dan kun je (bijna) beginnen. Zoek eerst online naar een goede werktekening, of maak er zelf een als je creatief bent. Zorg ervoor dat je altijd secuur en veilig werkt. Weet je niet hoe je een gereedschap moet gebruiken? Kijk dan eens op YouTube, want daar zijn veel tutorials te vinden.
 

Afwerking

Wanneer je klaar bent met het bouwwerk, is het tijd om het af te werken. Afhankelijk van het door jou gebruikte materiaal houdt dit in dat je het meubel gaat schuren, lakken en/of verven. Je kunt kiezen voor een kleurloze lak, en White- of Colorwash, Wax of een beits. Ieder van deze behandelingen heeft een ander effect. Zoek ook hierover online naar wat meer informatie, want per materiaalsoort kan het eindresultaat behoorlijk verschillen.

En, ben je al geïnspireerd geraakt? Of wil je liever nog wat voorbeelden zien? Ook daarvoor kan ik je aanraden om gewoon even online te zoeken. Er zijn veel handleidingen en uitlegvideo’s te vinden. Ik wens je alvast veel succes en veel plezier van je nieuwe, originele meubels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *