Juridisch verantwoorde vrachtdocumenten

Juridisch verantwoorde vrachtdocumenten

21 september 2020 Uit Door Redactie

Wanneer je goederen gaat vervoeren als bedrijf ben je verplicht om vervoersdocumenten te hebben. Er zitten wel verschillen in de bestemming waar de lading naartoe gaat, is dit in binnen of buitenland. Ook buiten de EU zijn deze papieren nodig, het kan zelfs per land verschillen welke documenten je nodig hebt. De CMR vrachtbrief wordt in de meeste gevallen gebruikt voor vervoer over de weg, is een land aangesloten bij een CMR verdrag zijn deze documenten verplicht. Bij logistiekconcurrent.nl koop je zeer voordelig deze vrachtdocumenten.

Documentatie

Wat staat er precies op een vrachtdocument?

Een CMR vrachtbrief is een belangrijk document omdat het alle gegevens bevat voor een juiste aflevering van de goederen. Wil je verzekerd zijn dat de aansprakelijkheid van de vervoerder is geregeld bij schade dan zijn de documenten erg waardevol. De afzender vult de documenten in en is aansprakelijk als de documenten niet of onjuist zijn ingevuld. Het kan voorkomen dat de vervoerder niet aansprakelijk is voor de goederen die vervoerd worden, het ontbreken van een verpakking of een slechte verpakking zijn twee voorbeelden. 

Vrachtbrief

Wanneer moet je een vrachtbrief gebruiken?

Voor beroepsverkeer met een lading is in de meeste gevallen een CMR vrachtbrief verplicht. Een vrachtbrief is niet nodig als het om het vervoeren van een inboedel gaat, of postzendingen van PostNL. Binnen Nederland hoef je geen documenten te hebben bij intern vervoer binnen het bedrijf, ook bij het vervoer van levende dieren is dit niet nodig. Buiten de normale vrachtbrieven zijn er ook nog andere documenten, bijvoorbeeld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn extra documenten nodig.