Met blockchain werken? Dat vereist enige training

blockchain training

Wie actief is in het bedrijfsleven en daarbij werkt voor een onderneming die fanatiek inzet op vernieuwing en innovatie heeft vast al eens gehoord van het fenomeen blockchain. Blockchain is in feite simpelweg een database waarin gegevens en transacties worden opgeslagen. Maar wel eentje die anders functioneert dan ‘conventionele’ databases die bij bedrijven, overheden en instanties gebruikt worden. Daarom is, als je als bedrijf de overstap wenst te maken op blockchain, een blockchain training voor je medewerkers wel zo handig. Hieronder lees je alvast in het kort waarin blockchain verschilt van oudere databasevarianten. Vervolgens gaan we nog even kort in op hoe de gewenste veiligheid wordt gerealiseerd.

blockchain training

Waarin verschilt blockchain met andere databases?

Als er iets is waarin blockchain zich onderscheidt dan opzichte van andere databases, dan is het wel dat het blockchain-systeem geen centraal middelpunt heeft. Daarentegen zijn er diverse knooppunten dan wel computers. Vanuit al deze computers kunnen wijzigingen worden aangebracht of transacties worden uitgevoerd. Op de andere computers is men hier dan meteen van op de hoogte. Dit in tegenstelling tot de wat oudere systemen, waarbij het gebruikelijk is dat gegevens op één centrale plek worden opgeslagen, waarna deze vervolgens apart dienen te worden gedeeld met alle gebruikers.

Hoe zit het met de veiligheid?

Wijzigingen die ergens in Blockchain worden aangebracht, worden automatisch naar alle betrokken computers gekopieerd. De afhankelijkheid van één centrale database is daarmee komen te vervallen. Mocht onverhoopt één van de computers gehackt worden of mocht een computer crashen, dan is er nog geen man overboord. Alle andere computers hebben dan immers nog hun kopieën van de data. Al bij al is de kans dat gevoelige of waardevolle data kunnen worden gestolen kleiner bij Blockchain dan bij een systeem met een centrale opslaglocatie.