Profijten van LED-verlichting

Leds bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen, omdat ze voortbouwen op de beste onderdelen van hun voorgangers, terwijl ze hun inefficiënties achter zich laten.

Lange levensduur

De componenten van een led en de manier waarop ze licht genereren, verlengen de levensduur van deze lampen aanzienlijk. Waar de levensduur van andere lampen wordt verkort door zowel correct als onjuist gebruik, maken de lage warmteniveaus, duurzaamheid en energie-efficiëntie van de LED-lamp het mogelijk dat deze duizenden uren meegaat.

Energie-efficiëntie

Door hun hoge lumen output per watt zijn leds in staat om ongeveer 70% van hun energie in licht om te zetten. Hierdoor zijn ze veel efficiënter dan andere lampen, die veel energie verspillen door er warmte van te maken. Er is slechts een 6 watt LED-lamp nodig om de hoeveelheid licht te produceren die een 40 watt gloeilamp doet, en door hun lagere temperatuur zijn ze ook veiliger in gebruik. Ter vergelijking: gloeilampen kunnen zo heet worden dat ze buiten het bereik van kinderen moeten worden gehouden die zich zouden kunnen branden, en het is ook bekend dat ze brand veroorzaken als ze per ongeluk in contact komen met brandbare materialen, zoals gordijnstof.

Lage stralingswarmte

Terwijl een gloeilamp werkt door zijn gloeidraad te verwarmen tot een temperatuur die licht produceert, zendt een led-lamp elektromagnetische energie uit als licht wanneer hij wordt geëlektrificeerd. Door energie om te zetten in licht in plaats van warmte (in plaats van warmte te gebruiken om licht te genereren), kunnen leds op een aanzienlijk lagere temperatuur werken dan andere soorten gloeilampen. De kleine warmte die LED’s genereren, wordt afgevoerd door een speciale warmteafleider, die is ontworpen om alle warmte te absorberen en deze op een veilige manier van de diodes af te voeren. Hoewel het eigenlijke armatuur of de basis warm kan aanvoelen, zenden LED’s zelf geen infrarode straling uit in hun straal, wat betekent dat er geen warmte in zit. Dit maakt ze optimaal voor gebruik in hittegevoelige gebieden, zoals het weergeven van kunstwerken, omdat ze geen verkleuring of andere hitteschade aan verf of kleurstoffen veroorzaken. Een goed voorbeeld is het GU10 led.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *