Thuiswerkplek – Houd rekening met de volgende punten:

Het afgelopen jaar is voor zowel werkgevers als werknemers duidelijk geworden dat thuiswerken een blijvertje is. De hoop is bij velen dat we spoedig weer terug naar een tijd gaan waarin we gezamenlijk op kantoor kunnen werken. Toch zal de roep om in ieder geval een deel van de werkzaamheden in eigen woning uit te voeren steeds groter worden. Besparing op reistijd en een hogere flexibiliteit om de werktijden zelf in te vullen zijn hiervoor populaire argumenten. Echter ontbreekt de kennis vaak de thuiswerkplek in een productieve, veilige en verantwoorde werkplek te veranderen. 

Bij de inrichting van ons huis wordt niet altijd rekening gehouden met de impact die deze kan hebben op hoe wij ons werk uitvoeren. Zo is een keukenstoel een prima meubel om een uur op te zitten terwijl je je maaltijd nuttigt maar ontbreekt het deze aan de eigenschappen en functionaliteit van een ergonomische stoel. Het ontbreken van deze functionaliteit heeft als gevolg dat men een verhoogd risico loopt op lichamelijke ongemakken. Men vraagt zich nu wat voor aanpassingen er gedaan kunnen worden aan de thuiswerkplek. Dit met als doel om onze thuiswerkplek tot een goede, verantwoorde werkplek te maken.

Factoren waar je weinig invloed op hebt

Niet elke kamer in je woning zal kunnen concurreren met de werkplek die je van je kantoor gewend bent. Dat is niet gek want een kantoor is met hele andere functie eisen ontworpen dan je woning. Je woning is een plek waar je jezelf kunt zijn, tot rust kan komen na een vermoeiende dag en je terug kunt trekken. Een kantoor wordt juist zo ingericht dat personeel hier zo productief mogelijk kan werken. Zo is zelfs de locatie van de koffieruimte strategisch gepositioneerd. Dit zodat ook hier werkoverleg plaats kan vinden onder het genot van een sterke bak. 

Een nadeel van werken op kantoor is dat er ook collega’s zijn die je juist van je werkzaamheden af houden of je storen. Voor werknemers die daar last van hebben kan thuiswerken een uitkomst bieden. Helaas gaat dit echter niet voor iedereen op. Met name thuiswerkers met kleine kinderen kunnen regelmatig genoodzaakt zijn om hun werk te onderbreken. Zo zullen ze de kinderen moeten helpen met eten, verschonen of naar bed brengen voor hun middagdutje.

Factoren waar je wat aan kan doen

Nadat je je hebt neergelegd bij de factoren waar je geen invloed op kunt hebben is het belangrijk je te focussen op wat je wel kunt doen. Kies om te beginnen een plek in je woning met zo min mogelijk prikkels waar je wilt gaan werken. Denk hierbij aan geluiden en visuele prikkels. Naar schoolgaande kinderen, de televisie waar huisgenoten naar kijken tijdens werktijd of zicht op langsrijdende auto’s zijn prikkels die je gemakkelijk kunnen afleiden. 

Wanneer je je werkplek hebt gevonden wordt het tijd om deze zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten om pijntjes die kunnen ontstaan tijdens het werken te voorkomen. Kies bij voorkeur voor een ergonomische bureaustoel in plaats van een standaard stoel zonder bewegingsmogelijkheden. De ideale hoogte voor deze stoel is de hoogte dat wanneer je hierop zit je onder- en bovenbenen een hoek van 90 graden maken. De hoogte van het bureau is bij voorkeur zo hoog dat wanneer je scherm hierop geplaatst wordt de bovenkant van het scherm op ooghoogte is. Het scherm dient daarnaast een armlengte van je af geplaatst te worden.

Door deze punten in acht te nemen zal je merken dat de kwaliteit van je thuiswerkplek aanzienlijk verbeterd en verminder je bovendien het risico op nek- en rugklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *