Tips voor het handletteren

Wat is handletteren?

Handletteren is een creatieve en ontspannen bezigheid, die steeds populairder lijkt te worden. Zo verschijnt het steeds meer op TikTok pagina’s en op andere social media platformen. Maar wat houdt handletteren nou eigenlijk in? Veel mensen zouden zeggen dat het slechts een mooi handschrift is of iemand die netjes schrijft. Dat is een groot understatement, want aan handletteren gaat een lang proces vooraf en het handletteren zelf duurt ook lang. Zo ben je lang bezig voordat de letters perfect zijn en de laatste pennenstreep is gezet. Dit artikel geeft meer uitleg en tips, als het gaat om handletteren en het is voornamelijk bedoeld voor de mensen die weinig ervaring met handletteren hebben. Ook als mensen geen idee hebben waar ze moeten beginnen.

Kies het juiste materiaal

De allerbelangrijkst en daarom de allereerste tip is om voor het juist materiaal te kiezen. Want je ziet duidelijk verschil tussen het net wat duurdere materiaal en het goedkope spul. Mocht een luxe Parker vulpen of een limited edition montblanc nou echt te enthousiast zijn voor jouw doen en ziet jouw portemonnee deze schrijfwaren qua prijs niet zitten, dan zijn er uiteraard nog verder opties. Voor elke portemonnee is wel iets te vinden. Ik zou u alleen niet adviseren uw tekenmateriaal bij de lokale Action te halen. Voor de iets mindere portemonnee adviseer ik je een Waterman pennen set aan. Deze zijn fijn voor het handletteren, omdat je met een set beter kan variëren. Mocht je de grote hoeveelheid keus te overweldigend vinden kun je nog even het internet raadplegen.

De juiste mindset

Naast het juiste materiaal is het heel belangrijk om met de juiste mindset te beginnen met handletteren. Probeer ontspannen te beginnen aan het handletteren en wees niet te perfectionistisch. Zo is het niet eerlijk om bij de eerste keer handletteren al te verwachten dat alles perfect gaat. Zoals bij veel dingen baart oefening kunst. Zorg vooraf dat je weet wat je wilt gaan schrijven. Als beginner adviseer ik je om één woord te kiezen en als gevorderde kun je voor een zin gaan. Daarna is het belangrijk om op een rustige en opgeruimde plek te gaan handletteren. Dit zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid wordt en dat het eindresultaat er beter op wordt. Ik zou zelf ook een eigen kamertje opzoeken indien mogelijk, zo word je sowieso niet gestoord door langslopende mensen of door omgevingslawaai.

Het design kiezen

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om een goed design uit te kiezen. Ik kan me voorstellen dat dit voelt als een lastige onbereikbare stap. Toch is het belangrijk om maar gewoon te beginnen. Zodra je begint te schetsen met designs kom je een stuk verder. Als dit nou lastig is, is dat helemaal niet erg. Dan kunt u zonder problemen terecht bij internet websites of bij Pinterest. Daar kom je binnen een seconde vele resultaten tegen. Ik adviseer je om aan de hand van deze designs hier en daar wat uit te proberen, om te achterhalen wat bij jouw idee en visie past. Komt u er nou echt niet uit, dan kunt u nog een vulpenspeciaalzaak raadplegen. Deze mensen hebben meer verstand van schrijfwaren en hebben ongetwijfeld een creatief inzicht in ideeën voor handlettering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *