Voorbereiden op een assessment

Je hebt gesolliciteerd voor een nieuwe baan en nu is het tijd om een assessment af te leggen. Wie een assessment in Nederland gaat doen, kan deze erg goed voorbereiden. Waar gaat de organisatie op letten bij een assessment en hoe kun je hierop inspelen? Wij vertellen hoe jij je het beste kunt voorbereiden op dit moment.

Wat wordt er getest?

Wij raden je aan om van tevoren uit te zoeken wat er getest wordt. Misschien ken je wel iemand die binnen hetzelfde bedrijf een assessment heeft gehad, dan kun je deze persoon om tips vragen. De volgende onderdelen kunnen voorkomen in een assessment:

  • Persoonlijkheidsvragenlijst;
  • Capaciteitentest;
  • Managementvaardigheden;
  • Rollenspellen;
  • Interview.

Onderzoek het bureau dat het assessment uitvoert

Veel bedrijven besteden hun assessments uit aan een bureau dat hierin gespecialiseerd is. Niet elk bureau is even bekwaam, ze kunnen verschillende methodes gebruiken. Let er op dat er professionals aan het werk zijn bij het bureau. Zo kun je eventueel achteraf een klacht indienen.

Oefening baart kunst

Je kunt je voorbereiden op een assessment door bepaalde vaardigheden van tevoren te oefenen. Sommige websites hebben speciaal oefenmateriaal gecreƫerd. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld rekensommen moet beantwoorden. Wanneer je deze van tevoren weer even oefent, zul je merken dat je hier minder moeite mee hebt op de dag zelf.

Lees de vacature goed door

In de vacature worden vaak bepaalde persoonlijkheidseigenschappen gevraagd. Probeer deze competenties te vertalen naar voorbeelden uit de praktijk. Blijf altijd jezelf, hier kom je natuurlijk het verste mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *