Waarom een goede werkhouding heel belangrijk is

Waarom een goede werkhouding heel belangrijk is

31 augustus 2020 Uit Door Redactie

Een goede werkhouding tijdens het werk is erg belangrijk. Toch is het heel verleidelijk om tijdens het werk onderuitgezakt in je stoel te werken. Ook zie je vaak dat mensen voorover hangen en met hun arm hun hoofd ondersteunen. Hoe lekker dit soms even kan zijn, het is niet bepaald bevorderlijk voor je werk én lichaam. Daarom vertellen wij je in dit artikel graag meer over waarom een goede werkhouding zo belangrijk is!

Ergonomie

Een goede werkhouding noemen we ook wel ergonomie. Het gaat vooral om de werkplek in arbeidssituaties. Dit wil zeggen dat de werkplek én het lichaam optimaal op elkaar zijn afgestemd, waardoor je dus geen klachten zult ontwikkelen van het verkeerd zitten of staan. Vooral bij lang en eentonig werk is ergonomie heel belangrijk. Zo moeten werknemers regelmatig even een pauze nemen, zodat het lichaam en brein even kan herstellen. Verder moet de werkplek zo zijn ingericht dat de houding optimaal is. Dit brengt ons bij het volgende punt.

Werkplek

De werkplek is een belangrijk onderdeel in het krijgen van een goede werkhouding. Zit je heel de dag achter een bureau? Zorg er dan voor dat je een goede bureaustoel hebt, waarbij je voeten op de grond komen en je je armen ontspannen op het bureau kan laten rusten. Het bureau zelf mag niet te hoog en ook niet te laag staan. Zorg ervoor dat als je achter je bureau ligt, je je nek niet te ver naar beneden of naar boven moet buigen om te kunnen kijken op je computerscherm. Veel organisaties hebben voor hun werknemers een standaard waar de computer op kan staan. Zo belast je niet je nek en kun je dus recht vooruit blijven kijken. Hiernaast is het goed om af en toe even de benen te strekken en een rondje te gaan lopen.