Waarom je een goed idee altijd moet beschermen

intellectueel eigendom

intellectueel eigendom

Het komt je vast bekend voor: je zit met vrienden of collega’s lekker over alles en niets te kletsen. Opeens kom je op een grandioos idee, wat mogelijk een gat in de markt zou kunnen zijn. Je schrijft je idee op en gaat de volgende dag op onderzoek uit of het al bestaat. Tot je verbazing kan je er helemaal niks over vinden, je hebt daadwerkelijk een origineel idee. De volgende stap is om je mond te houden totdat jouw intellectuele eigendom beschermd is. Wacht, wat?

Intellectuele eigendom

Intellectueel eigendom is een term die verwijst naar de juridische eigendom van creatieve en innovatieve producten die het resultaat zijn van menselijke intelligentie, zoals liedjes, uitvindingen of literaire werken. Dit soort eigendom bestaat, ook al kan je het niet zien of aanraken. Het is belangrijk op te merken dat intellectuele eigendom niet alleen verwijst naar een idee, maar ook naar niet-fysieke creaties zoals brieven, boeken , kunstwerken of muziekcomposities.

Om te bewijzen dat jij de eigenaar bent van een bepaald product, is het aan te raden de intellectuele eigendom te registreren in het Nationaal Register voor Intellectuele Eigendom. De kosten variëren naargelang het type en de duur van de bescherming die je voor jouw creatie wenst te verkrijgen.

Waarom moet je je merknaam beschermen?

Er zijn vele redenen waarom, maar je merknaam beschermen is ontzettend belangrijk vanwege de volgende redenen:.

  • Het beschermen van de investering in jouw bedrijf
  • Kunnen aantonen dat je de eerste bent die een bepaalde merknaam gebruikt en dat jij er dus exclusieve rechten op heeft
  • Het beschermen van jouw reputatie als ondernemer

Zonder je merknaam actief te beschermen zullen andere partijen meeliften op jouw idee. Op die manier verliest je de controle over jouw merknaam en verliest je ook potentiële klanten en geld. Een handelsmerk vanaf het begin beschermen is goedkoper dan het proberen te beschermen nadat het in gevaar is gebracht. Dit is al eerder gebeurd en zal ook in de toekomst weer gebeuren: iemand komt met een origineel idee en zodra hij het gevoel heeft dat zijn idee iets waard is, zullen anderen het kopiëren. Iedereen wilt zijn goede ideeën natuurlijk met de wereld delen, maar doe dat pas nadat alles op de juiste manier beschermd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *