Wat is linkbuilding en waarom is het zo belangrijk?

Linkbuilding en het verzamelen van backlinks maakt onderdeel uit van off page SEO. SEO, of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands, is een verzameling van methoden waarmee jouw pagina’s hoger in de zoekmachine resultaten van Google en andere zoekmachines komen. Linkbuilding maakt daar onderdeel van uit. Onder on page SEO verstaan we de aanpassingen die plaatsvinden op je eigen pagina’s en onder off page SEO verstaan we veranderingen die op iemands anders pagina wordt uitgevoerd en die jou helpen. En daar heb je meer invloed op dan je denkt.

Linkbuilding en off page SEO

Het verzamelen van backlinks is erg belangrijk als je hogere posities wilt behalen in de zoekmachine resultaten. En als je online zichtbaar en succesvol wilt zijn, kun je daar eigenlijk niet omheen. Backlinks zijn links van andere pagina’s naar die van jou. Google ziet deze als stemmen voor die pagina, of als referenties. Hoe kwalitatiever de backlink, hoe zwaarder deze meetelt als Google de rangschikking maakt. Linkbuilding is een methode waarmee je andere website eigenaren aanmoedigt of helpt een link toe te voegen naar één van jouw pagina’s.

Enkele voorbeelden

Gelukkig is het niet alleen zo dat je verschillende website eigenaren moet contacteren om hen te vragen of ze naar je willen linken. Dit is wel één van de manieren om het te doen, maar zij willen er vaak graag iets voor terug. Een populaire manier om aan linkbuilding te werken is bijvoorbeeld door (gasten)blogs te schrijven, hier een link in te plaatsen naar jouw pagina en deze aan te bieden. Heb je iets unieks en interessants te vertellen, dan is er een grote kans dat deze wordt geplaatst. Een andere manier is door artikelen die je schrijft te delen via sociale media. Hoe meer mensen deze zien, hoe groter de kans op een backlink. Schrijf altijd goede content voor je website en je nodigt anderen uit om daar naar te linken. Ook via e-mail campagnes kun je backlinks krijgen.

Wat is een kwalitatieve backlink?

Met een aantal kwalitatieve backlinks naar je pagina’s kom je dus hoger in de zoekmachine resultaten en dat levert meer verkeer (lees: omzet) op. Maar er bestaan ook zogenaamde toxic backlinks die juist het averechtse effect hebben en je score naar beneden halen. Een goede backlink komt van een website uit jouw eigen vakgebied. Het is een website die zelf al autoriteit heeft opgebouwd en die betrouwbaar is. Je kunt het vergelijken met referenties op een CV. Stel je wilt solliciteren op een baan als schilder, dan is een referentie van de eigenaar van een gerenommeerd schildersbedrijf veel indrukwekkender dan de referentie van een zwartwerker.

Zelf doen of uitbesteden?

Linkbuilding is een SEO methode die grote successen boekt maar die ook bijzonder tijdrovend is. SEO specialisten hebben vaak al een netwerk opgebouwd waarmee ze jou snel van een aantal waardevolle backlinks kunnen voorzien. Linkbuilding uitbesteden levert dus veel sneller resultaat en dat zonder dat jij je kostbare tijd kwijt bent. Zo kun jij ook snel zichtbaarder worden online en krijgen jouw pagina’s ook de aandacht die ze verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *