Wennen aan je hoortoestel? Vijf tips!

Wanneer je voor het eerst een gehoorapparaat gebruikt, kan de ervaring verwarrend zijn. Vaak is de achteruitgang van je oren namelijk een proces dat zich ontwikkelt over gedurende vele jaren. Zeer zelden verlies je abrupt je gehoor. Met een gehoorapparaat kan je opeens weer geluiden horen die je jarenlang niet hebt kunnen horen. Of niet helder hebt gehoord. Het zal even duren voordat je hersenen zich kunnen aanpassen aan deze geluiden. In deze blog schrijf ik vijf tips aan mensen die moeten wennen aan hun hoortoestel.

1. Geef jezelf de tijd

Vergelijk een hoortoestel niet met je bril. Wanneer je een bril opzet, zie je direct helder. Maar met hoortoestellen duurt dat wat langer. Het gevoel in je oren is vreemd, en zoals ik eerder al zei moet je brein wennen aan de nieuwe geluiden, die het nog niet goed kan interpreteren. Pas na een paar dagen, of zelfs weken, zal je hoortoestel meer comfortabel zijn.

Wanneer je voor het eerst je hoortoestel in doet, zorg dan dat je op een rustige plaats in huis zit. Je bent gewend aan deze ruimte en zijn geluiden. Nieuwe geluiden zullen zich aandragen en op het eerste moment vrij hard overkomen: het geluid van je airconditioning, de klok die tikt, piepjes op de magnetron. Dit is heel normaal, en je brein zal op den duur vanzelf deze geluiden naar de achtergrond filteren.

2. Baby stapjes

Je gehoor weer ontwikkelen kost tijd. Het is een vaardigheid die je jezelf opnieuw aan moet leren. En net als bij het aanleren van andere vaardigheiden, kan je niet alles tegelijkertijd leren. Neem daarom pauzes: zo veel nieuwe geluiden interpreteren is erg vermoeiend voor je hersenen. Draag je gehoortoestel de eerste paar dagen slechts een aantal uur, en bouw dit rustig op.  

3. Hardop lezen

Voordat je je gehoorapparaat kreeg, zal je ongetwijfeld van anderen te horen hebben gekregen dat je moet stoppen met schreeuwen. Het is een natuurlijk verschijnsel om harder te praten wanneer je gehoor achteruit gaat. Maar nu je gehoor weer op het oude niveau is, kan je ook je eigen volume beter reguleren.  Een goede manier om dit te oefenen is hardop voorlezen.

4. Lezen en luisteren gaan samen

Als je een boek leest, lees dan mee met een audio boek. Als je televisie kijkt, lees dan goed de ondertiteling mee. Leren de connectie tussen woorden en geluid leggen is belangrijk om je brein te ondersteunen. Dit soort kleine trucjes zullen het proces van herstel iets versnellen.

5. Hulp

Wees niet bang om de hulp van vrienden en familie in te schakelen gedurende deze periode. Juist zij zullen begripvol zijn. Oefen met hen om op het juiste niveau te praten. Deze stemmen zijn jou tevens bekend, wat het voor je brein eenvoudiger maakt de informatie juist te verwerken.

Blijf overal realistisch, en wees geduldig. En na verloop van tijd gaat horen weer als vanouds!